
Pierwiosnki lekarskie do kuchni
Pierwiosnki lekarskie mają szerokie zastosowanie w kuchni rosyjskiej i angielskiej – tam spożywa się kwiaty i owoce, dorzucając do sałatek, zup, pasztetów. Młode liście zawierają wit. C i P. Wszystkie części pierwiosnka są jadalne – kwiaty, liście i korzenie. Korzenie mają trochę silniejsze działanie niż kwiaty – powodują rozrzedzenie śluzu i dlatego też są stosowane głównie jako zioło wspomagające przy kaszlu, w medycynie ludowej jako środek na bóle głowy. Kwiaty działają podobnie, ale lżej, dlatego też są bardziej polecane do użycia przez dzieci. Zbierając kwiaty i liście należy pamiętać o możliwości zarażenia się pasożytem bąblownicy i dlatego też zalecane jest doprowadzenie do wrzenia surowca, (temperatura powyżej 60 st. C niszczy pasożyty) a jeśli chcemy spożywać na surowo, to należy godokładnie wypłukać.
Więcej informacji o pierwiosnku lekarskim i winku pierwiosnkwoym tutaj.
Małgosia/Ziołowa Wyspa