
Zielone pomidory
Zielone pomidory, czyli niedojrzałe owoce pomidora ogrodowego Lycopersicon esculentum. Najbardziej znane są jako smażone, panierowane plasterki z powieści Fannie Flagg lub filmu Jona Avneta. Są obecnie popularne odmiany pomidorów, które dojrzewają na zielony kolor np.: zielona zebra, jednak one nie budzą tylu emocji jak niedojrzałe pomidory. Mówi się, że zielone pomidory zawierają trującą solaninę, glikoalkaloid obecny w roślinach psiankowatych. Tylko, że to nie jest prawda, bo zielone pomidory nie są trujące! Zielone pomidory nie zawierają solaniny tylko tomatynę! Dokładnie kwestia solaniny i tomatyny opisana jest TUTAJ. (Artykuł jest bardzo długi, ale ciekawy i wyczerpujący temat.)
Niedojrzałe pomidory można zbierać przez całe lato, w miarę formowania się nowych owoców. Na jesieni warto je pozbierać i wykorzystać, bo na grządkach nie zdążą już dojrzeć. Zielone pomidory mają bardzo ciekawy smak i można je przyrządzać na wiele sposobów, a nawet jeść na surowo, podobnie jak liście pomidora.
Zielone pomidory przepisy:
Smażone zielone pomidory bezglutenowe
Konfitura z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików
Salsa Verde z zielonych pomidorów i miechunki
Gazpacho z zielonych pomidorów i melona
Sałatka grecka Horiatiki z liśćmi pomidora
Smacznego!