
Nasiona klonu
Nasiona klonu zwyczajnego (inaczej klon pospolity Acer platanoides) oraz klonu jaworu (Acer pseudoplatanus) są jadalne.
Nasiona jaworu całkiem przyjemnie smakują i właściwie można je zjadać bez żadnej obróbki, poza obraniem z łupinki. Według mnie przypominają smakiem niedojrzałe orzechy laskowe, są ciut kwaśne, lekko gorzkie, dość soczyste i jędrne. Natomiast nasiona klonu zwyczajnego są o wiele bardziej gorzkie niż nasiona jaworów. Dlatego trzeba je przed spożyciem wyługować, nieco podobnie jak się to robi z żołędziami (klik), czyli przez moczenie z alkalicznym popiołem, albo można je też uprażyć.
Dojrzałe jesienne nasiona klonów można jeść na surowo, gotować, piec, suszyć i mielić na mąkę.
Przepis na spaghetti gryczane z nasionami klonu jaworu.
Niedojrzałe dwuskrzydłe owoce klonów, czyli tzw. noski, na wiosnę można zamarynować lub ukisić.
Przepis na marynowane noski klonowe
Smacznego 🙂