
Głóg – uspokajający macerat winny
Owoce głogu mają słabsze działanie niż kwiaty, ale z powodzeniem można je stosować do wzmacniania pracy serca, w zasadzie dla każdej osoby, gdyż działają bardzo łagodnie. Przetwory z owoców można popijać lub zjadać w przypadku ogólnego osłabienia, zawrotów głowy, w nadciśnieniu, uczuciu niepokoju, kołataniu serca. Kwiaty i owoce głogu znajdują się w wielu mieszankach ziołowych na miażdżycę naczyń krwionośnych.
Kwiaty zawierają flawonoidy, procyjanidy, fenolokwasy, związki triterpenowe, kumarynowe, adenozę, owoce z kolei mają mniej flawonoidów, więcej procyjanidyn oraz witaminę A i sorbitol – alkohol cukrowy. Procyjanidyny to rodzaj flawonoidów, które zwiększają przepływ krwi w naczyniach tętniczych i żylnych za pomocą ich rozkurczania, zapobiegają procesom zapalnym na ściankach naczyń i utlenianiu cholesterolu i tłuszczów we krwi, dzięki czemu powstrzymują rozwój miażdżycy. Widzimy więc, że jak najbardziej winko głogowe będzie doskonałym i smacznym dodatkiem do jesiennego wieczoru.
Na początku mojej drogi zielarskiej robiłam od podstaw wino głogowe i wydaje mi się, że to jedno ze smaczniejszych win domowych. Wydaje mi się jednak, że może to być zbyt czasochłonne dla was, dlatego zostawiam przepis na prosty i równie pyszny macerat winny, o działaniu lekko uspokajającym.
Przepis tutaj
Małgosia
Ziołowa wyspa