">
pastorałowe liście paproci herbiness

Paproć orlica

Jeśli szukasz kulinarnej egzotyki, sięgnij po paproć orlicę, prawdziwego kosmopolitę w świecie roślin. Rośnie od tropików po Arktykę, jadana na wyspach Oceanii i przez Indian Ameryki Północnej.
Młode liście paproci, zwane pastorałowymi, rwie się na początku maja, kiedy mają długość około 20cm. Nie mogą stawiać oporu podczas łamania, mają być kruche, nie ciągnąć się pasmami. Tylko taki delikatny surowiec nadaje się do spożycia, starsze okazy są bardzo toksyczne.
Surowiec jest jadalny jedynie po ugotowaniu, najlepiej w wodzie z dodatkiem popiołu z drzew liściastych (Ł.Łuczaj, Dzikie rośliny jadalne Polski). Ugotuj sobie leśną zupę survivalową – przepis od Inez Herbiness 

pastorałowe liście w lesie

Paproć orlica
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)