">
Wyka (Vicia) - rodzaj roślin strączkowych z rodziny bobowatych, obejmuje ponad 200 gatunków, 20 z nich występuje dziko w Polce, kilka kolejnych to gatunki uprawne. Wykę spotykam często na letniej łące, łatwo ją znaleźć w czasie kwitnienia. Jadalne są kwiaty, wierzchołki pędów i nasiona. Kwiaty zwane przez dzieci "groszkowymi cukierkami" smakują rzeczywiście jak młody groszek. Według najmłodszych "są znacznie smaczniejsze od groszku w puszce". Wyka przekwitła, jesień to czas nasion. Po porcję wyki na obiad zapraszam dzisiaj na ptasi targ. Hodowcy gołębi mogą nabyć tutaj przeróżne ziarna dla swojego stada. Mało kto ma świadomość, że ziarna te mogą być również spożywane przez ludzi. Kupuję kilka kilogramów wyki - takiej uprawnej, "nie gorzkiej i lubianej przez ptaki" - jak zapewnia sprzedawca. Procedura przygotowania nasion wyki taka sama, jak przy innych strączkowych: moczę kilkanaście godzin, zagotowuję, odlewam wodę i gotuję powtórnie (uwaga - gorące ziarna zalewamy zawsze gorącą wodą). Wyka gotuje się znacznie dłużej, niż soczewica, za to krócej, niż ciecierzyca. Po ugotowaniu ma typowy dla strączkowych urok: lekko mdła, jednak sycąca. Z ugotowanej wyki przyrządzić można dowolne danie. Moja propozycja to sałatka marokańska z bloga Ola domowa. Przepis jest ====>TUTAJ Wystarczy soczewicę zastąpij wyką i smacznego! Ciekawe informacje o wyce na srtonie Łukasza Łuczaja

Wyka – porcja białka na obiad.

Wyka (Vicia) – rodzaj  roślin strączkowych  z rodziny bobowatych,  obejmuje ponad 200 gatunków, 20 z nich występuje dziko w Polce, kilka kolejnych to gatunki uprawne. Wykę spotykam często na letniej łące, łatwo ją znaleźć w czasie kwitnienia. Jadalne są kwiaty, wierzchołki pędów i nasiona. Kwiaty zwane przez dzieci "groszkowymi cukierkami" smakują rzeczywiście jak młody groszek. Według najmłodszych "są znacznie smaczniejsze od groszku w puszce".

Wyka przekwitła, jesień to czas nasion. Po porcję wyki na obiad zapraszam dzisiaj na ptasi targ. Hodowcy gołębi mogą nabyć tutaj przeróżne ziarna dla swojego stada. Mało kto ma świadomość, że ziarna te mogą być również spożywane przez ludzi. Kupuję kilka kilogramów wyki – takiej uprawnej, "nie gorzkiej i lubianej przez ptaki" – jak zapewnia sprzedawca. 

Procedura przygotowania nasion wyki taka sama, jak przy innych strączkowych: moczę kilkanaście godzin, zagotowuję, odlewam wodę i gotuję powtórnie (uwaga – gorące ziarna zalewamy zawsze gorącą wodą). Wyka gotuje się znacznie dłużej, niż soczewica, za to krócej, niż ciecierzyca. Po ugotowaniu ma typowy dla strączkowych urok: lekko mdła, jednak sycąca. Z ugotowanej wyki przyrządzić można dowolne danie. Moja propozycja to sałatka marokańska z bloga Ola domowa. Przepis jest ====>TUTAJ Wystarczy soczewicę zastąpiC wyką i smacznego!

Ciekawe informacje o wyce na stronie Łukasza Łuczaja 

Inez Herbiness

 

Wyka – porcja białka na obiad.
1 głos, średnia: 5.00 (wynik: 98%)