skip to Main Content
dzięgiel

Dzięgiel leśny.

Dzięgiel leśny
Majestatycznie wznosi się nad łąkami. Jest młodszym bratem króla Litwora. Pachnie za to równie pięknie, ma okazałe baldachy, kwiaty tworzące prawie kule i wyraźny anyżkowy smak. Dlatego już-już myślałam, że to On;) Porasta łęgi, lasy, brzegi rzek i stawów. Spróbujcie possać jego łodygę – totalny odlot smakowy. Z młodych pędów przyrządza się zupę (mieszając dzięgiel z warzywami i innymi dzikimi roślinami, kak gwiazdnica, podagrycznik, komosa). Liście można usmażyć jak szpinak, a łodygi przetworzyć w aromatyczną konfiturę lub dżem.
Na zdjęciu ostatnie godziny mojego dzięgla. Brzeg został skoszony:( GosiaMiastożercy

Dzięgiel leśny.
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)

Tagi:



Back To Top