skip to Main Content
Zielony Owies – Wiosenne Witaminy

Zielony owies – wiosenne witaminy

Owies (Avena sativa) Styczniowe sikorki obwieszczają nadejście …wiosny. Zazieleńmy więc świat trawą owsianą, ten odcień zieleni jest po prostu szałowy!

Trawa owsiana nie tylko pobudza zmysły, to również wartościowy pokarm, bogaty w witaminy i mikroelementy.  To źródło beta karotenu, witaminy K , kwasu foliowego, wapnia , żelaza, białka, błonnika , witaminy C, B, enzymów. Odżywia i wzmacnia system nerwowy – czy nie brzmi to lepiej, niż nowalijki  z marketu?

Trawę możemy sobie uprawiać samodzielnie, wysiewamy w doniczkach na parapecie, w kiełkownicy czy w słoikach na kiełki – technika dowolna. Owies nie jest wybredny – światło i woda to jedyne wymagania.

Ludzki organizm nie jest przystosowany do trawienia trawy, dlatego przed spożyciem wyciskamy zielony sok – najwygodniej wyciskarką ślimakową. Jeśli nie masz wyciskarki, to nic straconego: wlej do zwykłego miksera 200ml wody i dodaj garść świeżo ciętej trawy owsianej, miksuj przez minutę i odcedź swój zielony płyn – gotowy do spożycia solo, jako baza do zielonego koktajlu, dodatek do zupy.

Fotorelacja z parapetowej uprawy trawy owsianej na blogu herbiness: post Trawa Owsiana– zapraszam

 

 

Back To Top