">
szyszka z orzeszkami

Orzeszki sosnowe, orzeszki piniowe

Sosna (Pinus) to rodzaj roślin z rodziny sosnowatych, obejmujący ponad 100 gatunków drzew i krzewów. Charakterystyczne dla sosny są zielone igły i szyszki – a w szyszkach nasiona, zwane orzeszkami. Każdy chyba słyszał o orzeszkach piniowych, dodawanych do pesto – to nic innego, jak nasiona sosny.

W naszym klimacie najczęściej spotykana jest sosna zwyczajna (Pinus silvestris). Jej nasiona są niewielkie i nie bardzo zasługują na miano orzeszków. Mają wielkość dwóch ziaren maku. Rozmiar to jednak jedyna wada – w smaku są rozkoszne, miękkie, delikatne i tłuściutkie.

Zbiór orzeszków sosnowych: zerwij kilka szyszek (to mają być szyszki zamknięte), umieść w ciepłym i suchym miejscu, poczekaj, aż się „otworzą” – teraz wystarczy wysypać nasiona z szyszek. Gotowe! Nasiona otulone są delikatną błonką z lotką – przy najlżejszym podmuchy wiatru ulecą w dal.

Nasiona/orzeszki zajadać można bez żadnej obróbki, tak, prosto z szyszki. To taka przekąska o smaku przygody. Na Syberii orzeszki sosnowe stanową ważny element zimowej diety człowieka – tamtejsze gatunki sosen częstują znacznie większymi orzeszkami. To bogate źródło kalorii, witaminy E, witamin z grupy B, manganu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu , cynku i selenu.

Więcej na moim blogu Szyszki, ptaszki+wiewiórki.

Inez

Orzeszki sosnowe, orzeszki piniowe
4 głosy, średnia: 4.75 (wynik: 95%)