
Bylica pospolita – chwast nad chwasty
Bylica pospolita Artemisia vulgaris – roślina znana i stosowana dawniej do leczenia i przyprawiania, zwłaszcza potraw tłustych. Lecznicze jest ziele zbierane przed kwitnieniem. Napar z bylicy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit. Ma zastosowanie również jako środek uspokajający. Kąpiele w niej zmniejszają bóle reumatyczne. Dawniej na wsiach wkładano bylicę do psich bud, gdyż odstraszała pchły. Wieszano ją też w oborach i stajniach – nie kochały jej muchy i gzy. Wywarem z bylicy pryskano bydło, by je uchronić od bolesnych ukąszeń gzów. Wykorzystajmy i my ten zapach, by odstraszyć nielubiane owady. I nie tylko – o zastosowaniach w medycynie ludowej i potwierdzonych właściwościach bylicy poczytaj w artykule
bylica pospolita: komarom – nie
Małgosia/Ziołowa Wyspa