skip to Main Content
Pokrzywa – Wędzenie Twarożku Dymem

Pokrzywa – wędzenie twarożku dymem

 

Wędzenia twarogu to duńska tradycja. Sklepowy wędzony twarożek nie smakuje jednak najlepiej, dlatego warto zrobić swój własny, który jest rewelacyjny! Na wędzenia serka pokrzywą natknęłam się w jednej z duńskich książek o zielsku, od siebie dodałam bluszczyku kurdybanku.

Po przepis na zrobienie domowego kremowego serka, który wędzi się w dymie pokrzywy i ulubionych zielsk, zapraszam na bloga:

http://nordre-strandvej.blogspot.dk/2014/06/serek-podwedzany-pokrzywa.html

 

Kilka zdjęć z wędzenia takiego serka w warunkach polowych, na Zlocie Zielarskim, znajdziecie tutaj:

http://nordre-strandvej.blogspot.dk/2014/06/zlot-z-miosci-do-roslinnosci.html

 

Ola domowa

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top