skip to Main Content
Centuria Pospolita Na Dobre Trawienie

Centuria pospolita na dobre trawienie

Podczas letnich spacerów na skraju lasu lub na łące możecie dojrzeć małe bladoróżowe kwiaty skupione po kilka w pęczkach. To centuria pospolita zwana tysiącznikiem, która posiada rozliczne zdrowotne właściwości.

Centuria jest kuzynką goryczki i podobnie jak ona zawiera bardzo gorzkie związki – glikozydy sekoirydoidowe. Starożytni Grecy nazwali ją „żółć ziemi” – felterrae, co nawiązuje do gorzkiego smaku. W Polsce znana jest także jako goryczka czerwona.

Jak sama nazwa wskazuje jest to tzw środek goryczowy pięknie po łacinie zwany „amarum”. Pojawienie się wybitnie gorzkiego smaku na języku powoduje odruchowe wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i  żółci. Poprawia się także ukrwienie ścian żółądka. Napar z centurii podany przed obiadem ułatwi jego strawienie i zmniejszy powstawanie gazów. Jest wskazany w niestrawnościach, odbijaniu, niedokwaśności soku żołądkowego, wzdęciach i zgadze. Pomaga również przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żólciowym.

Dla rekonwalescentów

Centuria przez poprawienie trawienia ułatwi i przyspieszy wchłonięcie substancji odżywczych z pokarmu, dlatego wskazana jest przy braku apetytu, po ciężkich chorobach wyniszczających organizm a także po operacjach.

Alkaloidy

W medycynie ludowej centuria od dawna była stosowana w przypadku robaczyc przewodu pokarmowego. Za to działanie odpowiadają alkalody np. gencjanina.

Właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe

Ostatnio wykazano również przeciwzapalne i przeciwgorączkowe działanie naparu. Surowec posiada także właściwości przeciwbółowe. Można go stosować również na skórę przy stanach zapalnych np egzemach.

Przeciwnowotworowe ksantony

Z centurii wyizolowano związki o nazwie ksantony, które chronią orgaznim przed mutacjami, wymiatają wolne rodniki i posiadają właściwości porzeciwnowotoworowe.

Środki ostrożności

Duże dawki ziela mogą wywołać ból żołądka, nudności a w skrajnych przypadkach wymioty, jednak trudno przedawkować centurię, bo jej smak jest bardzo intensywny.

Roślina chroniona

Roślina w Polsce znajduje się pod ochroną częściową, ale surowiec można pozyskiwać z upraw. Ziele jest dostępne w handlu np w sklepach zielarskich.

Ola Zachwycona Naturą

 

Back To Top