skip to Main Content
Czarnuszka Siewna – Wzmocnienie Odporności.

Czarnuszka siewna – wzmocnienie odporności.

Masz swojego ziołowego ulubieńca? Dla mnie to aktualnie czarnuszka.

W okresie jesiennym, kiedy odporność jest narażona na wyzwania, zmiana tradycyjnej herbaty na napój czarnuszkowy pozwoli nam wzmocnić odporność i wytrwać w zdrowiu. Aby wydobyć z ziaren czarnuszki pełną moc warto zmielić nasiona a następnie zalać je wrzącą wodą. Tak przygotowany napar wzbogacamy miodem, plasterkiem cytryny lub jeszcze lepiej pigwy. Otrzymujemy ciekawy trunek, który możemy wypić do dna, nie wyłączając “fusów”.

Zmielone nasiona czarnuszki stosowano również jako remedium na pasożyty. Aby zachęcić dzieciaki do spożywania tego aromatycznego specyfiku wystarczy wymieszać nasiona z miodem i podawać na kanapkach.

Czarnuszka siewna – związki aktywne

Liczne związki aktywne zawarte w czarnuszce sprawiają, że we wschodnich kręgach kulturowych zyskała miano leczącej wszystkie dolegliwości – wszystko oprócz śmierci.

Nasiona zawierają olejek eteryczny, alkaloidy (nigelina), fitosterole, witamina E., saponiny triterpenowe, antrachinony,

– olejek eteryczny zawiera tymochinony (łatwo ulegają dimeryzacji do ditymochinonu), tymol, karwakrol, tymohydrochinon, anetol, p-cymen, taniny, flawonoidy,

–  bielmo nasion, bogate jest w walinę (flawonoid), triglikozydy kemferolu i kwercetyny.

– olej zawiera m.in. kwas palmitynowy, erukowy, linolenowy, linolowy, arachidonowy, mirstycynowy, stearynowy.

Właściwości lecznicze czarnuszki siewnej

Od związków czynnych prosta droga do właściwości leczniczych. Subiektywnie najbardziej cenię czarnuszkę za:

  • “zastraszanie” komórek nowotworowych, które są wrażliwe na tymochinon i ditymochinon. Te dwie substancje aktywne hamują rozwój komórek rakowych, a nawet je niszczą. Teorię tę potwierdzono wykorzystując w badaniach olej czarnuszkowy oraz ekstrakt z jej nasion, w profilaktyce przeciwnowotworowej warto stosować olej jako dodatek do posiłków,
  • wsparcie osób poddawanych radioterapii – czarnuszka ogranicza skutki promieniowania jonizującego. Udowodniono, że spożywanie oleju z czarnuszki obniża poziom stresu oksydacyjnego a tym samym chroni przed negatywnymi skutkami naświetlania,
  • działanie antyhistaminowe – szczególnie doceniane przez alergików, czarnuszka jest wsparciem w leczeniu objawów alergicznych z dróg oddechowych m.in.  alergicznego nieżytu nosa, osłabia ataki astmy a nawet zmniejsza ich ilość, zewnętrznie jej napary stosuje się przy atopowym zapaleniu skóry,
  • wzmacnianie układu odpornościowego – czarny kmin pobudza produkcję interferonu, a także limfocytów i makrofagów.
  • działanie działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne.

Czarnuszka siewna (Nigella Sativa) należy do rodziny jaskrowatych, w Polsce jest przede wszystkim rośliną uprawianą, chociaż można ją spotkać, dziczejącą na terenach ruderalnych i otoczeniu pól uprawnych. Pochodzi z południowej Europy i Zachodniej Azji. Owoc czarnuszki to mieszek zawierający czarne, kanciaste nasiona – stanowią one surowiec zielarski. Ich moc znana była ludziom od dawna, stosowana już w medycynie starożytnego Egiptu. Była wykorzystywana przez Hipokratesa a po raz pierwszy opisana została przez Greckiego lekarza Dioskuridesa.

Co ciekawe – w Polsce była używana dawniej jako tani substytut drogich przypraw wschodnich, obecnie coraz bardziej zyskuje na popularności, również jako remedium na wiele chorób.

Więcej na temat czarnuszki i jej znakomitych właściwości przeczytacie w czytelni medycznej. Po przepisy z zastosowaniem czarnuszki w kosmetyce, pielęgnacji skóry atopowej zajrzyjcie jeszcze dziś na 1000 roślin dla urody.

Paulina Ciąćka, Voysa

 

Back To Top