">
SAM_5474-1050x700

Jarzębina, cudowne owoce i kwiaty

Jarząb pospolity Sorbus aucuparia – znana powszechnie jako jarzębina, dawiej odstraszała czarownice i złe moce, dzisiaj cieszy nas swymi kolorami i leczniczymi właściwościami. Jarząb pospolity występuje powszechnie na terenie całego kraju, żyje tyle, ile żyją długowieczni ludzie – przeciętnie 90 lat. Surowcem zielarskim jest owoc i kwiat. Kwiat zbiera się na początku kwitnienia, herbatki z niego działają moczopędnie i rozwalniająco. Owoc zbiera się, gdy przybiera barwę czerwoną, suszy się w temperaturze 35 st. C, przy otwartych drzwiczkach piekarnika, później dosusza w temperaturze 40 st. C. Z owoców jarzębiny można też zrobić sok, galaretkę, dżem. W kuchni skandynawskiej znajduje szerokie zastosowanie kulinarne roztarty susz – jest dosypywany do dań mięsnych, ciężkostrawnych. Owoce jarzębiny działają łagodnie ściagająco, przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka, lekko moczopędnie oraz są chętnie używane w różnych mieszankach na choroby układu krążenia. Ze względu na sporą zawartość wit A i C jarzębinę można też podawać w awitaminozie i w okresie rekonwalescencji. Pomysły na wykorzystanie owoców w kuchni oraz trochę dawnej magii szukaj w artykule 

Jarzębinowa magia | Ziołowa Wyspa

Małgosia/Ziołowa Wyspa

jarzębina

Jarzębina, cudowne owoce i kwiaty
5 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)


Swoją pasję mam pod stopami. Rośliny, to one dyktują mi, co mam robić, o czym pisać i czemu robić zdjęcie. Mam w sobie ogromną wiarę, że kiedyś ludzie wrócą do natury i jej ogromnej siły. Dlatego też uczestniczę w upowszechnianiu dawno zapomnianej wiedzy.