skip to Main Content
Mahonia.

Mahonia.

Mahonia pospolita vel ostrolistna, czyli inaczej ościał pospolity (Mahonia aquifolium) nazywana też oregońskim winogronem – to krzew należący do rodziny berberysowatych. Przywędrował do nas z Ameryki Północnej. W Europie jest uznawany za gatunek inwazyjny. Zachodnioamerykańscy Indianie używali mahonii również do barwienia tkanin, leczenia niestrawności, a okazuje się, że mają działanie antybiotyczne. Z owoców mahonii można przygotować kompot (KLIK), galaretkę, wino lub je ususzyć.

Pozdrawiam Gosia – Trochę Inna Cukierniamahoniaa

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top