">
jemioła

Jemioła – lecznicze owoce.

Owoce jemioły (Fructus Visci)  znane są nam dobrze z bożonarodzeniowych dekoracji. Białe, niczym perły i  lepkie, jak klej. Mają zdumiewające właściwości lecznicze, a ich skład fotochemiczny to lista naukowych nazw, jak: polipeptydy i glikoproteidy, acetylocholina, beta-fenylo-etyloamina,  tyramina,  lektyny glikoproteinowe, fenylopropanoidy (syringina), kwas kawowy i gentyzynowy.

Owoce jemioły mają wielki potencjał leczniczy i od wielu lat ekstrakty jemiołowe stosuje się przy leczeniu nowotworów. Lektyny hamują rozwój nowotworów, poprawiają działanie układu odpornościowego. Wiskotoksyny z jemioły, zaaplikowane bezpośrednio na komórki rakowe, niszczą je w krótkim czasie. Ma to zastosowanie przede wszystkim w leczeniu nowotworów skóry, gdzie dostęp do chorej tkanki jest łatwy.

Substancje antynowotworowe z owoców jemioły są bardzo nietrwałe – ulegają zniszczeniu pod wpływem gorącej wody, stężonych kwasów i alkoholu, a także ulegają strawieniu w układzie pokarmowym. Z tych względów preparaty jemiołowe podaje się podskórnie i domięśniowo, a także w formie maści. Jeśli masz problemy skórne – przetestuj maść z owoców jemioły. Zerwij białe kulki z jemioły, rosnącej w czystym miejscu – owoce są lepkie i szybko chłoną zanieczyszczenia, zebrane z jemioły rosnącej przy drodze nie mają właściwości leczniczych.

Informacje o owocach jemioły pochodzą ze strony Łuskiewnik, Jemioła – Viscum raz jeszcze. Znajdziesz tam również przepis na maść z owoców jemioły.

Maść z owoców jemioły – jak zrobić? fotorelacja na herbiness.

 

Jemioła – lecznicze owoce.
2 głosy, średnia: 5.00 (wynik: 98%)