
Sosna – zdrewniałe szyszki.
Sosna (Pinus) to wspaniały surowiec leczniczy. Wiosną częstowaliśmy się młodymi pędami i kwiatostanami, jesienią i zimą pora na szyszki: zdrewniałe szyszki sosny. Wszystkie surowce sosnowe zawierają olejki eteryczne, flawonoidy i fenolokwasy. Odwar z szyszek można więc popijać dla zdrowia przy katarze, chorych migdałkach i kaszlu. Najciekawsze jednak jest to, że z zamkniętych szyszek pozyskać można substancje o działaniu ochronnym na komórki nerwowe.
Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco stwierdzili, że tanina z szyszek blokuje enzym PARG zabijający komórki nerwowe w przypadku wstrząsu mózgu lub niedotlenienia (udaru).
źródło: http://www.sciencedaily.com/releases/2001/10/011009070647.htm
Informacja ma duże znaczenie dla osób z kłopotami krążeniowymi.
Z zamkniętych szyszek można zrobić nalewkę. odwar lub napój mleczny z miodem.
Nalewka z szyszek : 5 dojrzałych szyszek z nasionami wymyć i zalać 200ml spirytusu 70% i zostawić na 2 tygodnie w chłodnym miejscu. Dawkowanie: 1 łyżka od herbaty na szklankę słabej herbaty raz dziennie po posiłku. (przepis Iriny Filipowej, rosyjskiej badaczki ziół)
Mleczko szyszkowe : 5-6 szyszek zalać 0,5l. mleka, doprowadzić do wrzenia, gotować 20 minut na małym ogniu. Po ostygnięciu do mleka dodać miód. Pić po kilka łyków co godzinę. Bardzo smaczne.
Więcej o szyszkach na herbiness. Zapraszam 🙂