
Dąb – właściwości lecznicze i kosmetyczne
Zwykle nie doceniamy tego, co mamy pod ręką. Mimo tego dziś chciałabym Wam przybliżyć własności lecznicze i kosmetyczne pospolitego drzewa jakim jest dąb. Dla mnie jest on symbolem długowieczności i siły. Potrafi dożyć 1000 lat! Warto wspomnieć o najsławniejszym i chyba najstarszym polskim drzewie – Dębie Bartku oraz kilkusetletnich dębach rogalińskich. W Polsce mamy do czynienia głównie z dwoma gatunkami:
-
dębem szypułkowym (Quercus robur)
-
dębem bezszypułkowym (Quercus petraea)
Dęby dostarczają cennej kory (Cortex Quercus). Zawiera ona garbniki – związki „garbujące skórę”. Tworzą one na powierzchni skóry i błon śluzowych cieniutką ochronną warstwę skoagulowanego białka, która jest mniej przepuszczalna dla wody, mniej przekrwiona i mniej wrażliwa. Stąd wynikają własności kory:
-
przeciwzapalne
-
przeciwwysiękowe
-
ściągające na błony śluzowe i skórę
-
bakteriobójcze (błony mikroorganizmów też są „garbowane”)
-
przeciwgrzybicze
-
przeciwwirusowe
W przypadku zastosowania doustnego dochodzi do podobnego zjawiska – garbowania błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz drobnoustrojów, dzięki czemu kora posiada zastosowanie w :
-
biegunkach i zatruciach pokarmowych
-
wrzodach żołądka
Zastosowanie zewnętrzne i kosmetyczne to:
-
płukanki odkażające przy zapaleniach jamy ustnej i gardła
-
płyn do higieny jamy ustnej
-
toniki do skóry tłustej i trądzikowej
-
płukanki do włosów do skóry łojotokowej, z łupieżem, przy swędzącej skórze głowy (jednak nadają się jedynie dla brunetek, bo przyciemniają włosy)
-
składnik naturalnych farb do ciemnych włosów
-
dodatek do do kąpieli przeciw nadmiernym poceniu ciała, dłoni i stóp
-
składnik kremu do stóp o działaniu zmniejszającym pocenie i przeciwgrzybiczym
-
wywar z kory to wspaniały składnik płynu do higieny intymnej
-
nasiadówki w zapaleniach narządów intymnych i w hemoroidach
-
maści na niewielkie ranki, zadrapania, uczulenia, podrażnienia
Z kory dębowej, która jest surowcem twardym, przygotowujemy wywar – należy pogotować co najmniej 5 min.
Jako ciekawostkę podam, że z żołędzi po kilkukrotnym odgotowaniu, zmieleniu i uprażeniu otrzymujemy kawę żołędziową. Natomiast spadź dębowa jest przetwarzana przez pszczoły na cenny miód spadziowy. Pisałam o tym we wspomnieniach z podóży po Bułgarii – Miód Spadziowy Z Dębowych Gór Strandża.
A Wy do czego stosujecie dąb?