
Kocanki włoskie
Kocanki włoskie (Helichrysum italicum, Helichrysum angustifolium),
zwane również rośliną curry (ang. 'curry plant’, nie mylić z 'curry leaves’ Bergera koenigii), a w Polsce rośliną maggi (choć wiadomo, że ten tytuł należy się lubczykowi). Zapach liści rzeczywiście przypomina mieszankę przypraw curry, dlatego z powodzeniem można jej używać we wszelakich daniach kuchni indyjskiej. Smak kocanki jest bardzo gorzki, dlatego gałązek używa się zwykle do aromatyzowania dań (ryżu, potraw mięsnych, w tym głównie drobiowych), a po ugotowaniu resztki rośliny usuwa. Można też używać niewielkich ilości drobno posiekanych liści w pastach twarogowych i sałatkach, potrawach jajecznych.
Kocanki włoskie są spokrewnione z naszymi rodzimymi kocankami piaskowymi, jednak nie lubią mrozów i nie występują u nas w naturze, za to z powodzeniem można je uprawiać w doniczce. W sadzonki można się zaopatrzyć w niektórych sklepach ogrodniczych i u dostawców ziół. Są również cenioną rośliną leczniczą, jak i kosmetyczną.