skip to Main Content
Kocanki Włoskie

Kocanki włoskie

Kocanki włoskie (Helichrysum italicum, Helichrysum angustifolium),

zwane również rośliną curry (ang. ‚curry plant’, nie mylić z ‚curry leaves’ Bergera koenigii), a w Polsce rośliną maggi (choć wiadomo, że ten tytuł należy się lubczykowi). Zapach liści rzeczywiście przypomina mieszankę przypraw curry, dlatego z powodzeniem można jej używać we wszelakich daniach kuchni indyjskiej. Smak kocanki jest bardzo gorzki, dlatego gałązek używa się zwykle do aromatyzowania dań (ryżu, potraw mięsnych, w tym głównie drobiowych), a po ugotowaniu resztki rośliny usuwa. Można też używać niewielkich ilości drobno posiekanych liści w pastach twarogowych i sałatkach, potrawach jajecznych.

Kocanki włoskie są spokrewnione z naszymi rodzimymi kocankami piaskowymi, jednak nie lubią mrozów i nie występują u nas w naturze, za to z powodzeniem można je uprawiać w doniczce. W sadzonki można się zaopatrzyć w niektórych sklepach ogrodniczych i u dostawców ziół. Są również cenioną rośliną leczniczą, jak i kosmetyczną.

 

Ola domowa

10489619_701851986554130_7357028449228524265_n

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top