skip to Main Content
Krwiściąg Lekarski – W Pogoni Za Kurkumą

Krwiściąg lekarski – w pogoni za kurkumą

Krwiściąg lekarski.

Jesienią kocham podróże – najlepsze są te w zaciszu domowym, w kierunku dalekiego wschodu, zamknięte w prostych rytuałach dnia codziennego. Pokruszone ręcznie nasiona kardamonu w kawie niwelują skoki ciśnienia. Herbata z imbirową pikanterią i ciepłem, kurkumowe Złote Mleko w,zmocnią układ odporności, bez konieczności sięgania po czosnek.

W poszukiwaniu smaków i odczarowywaniu jesiennej aury  nie warto zamykać się  wyłącznie na dary importu – warto zasiąść do lektury przy kubku ciepłej herbaty i chłonąć wiedzę jaką oferują nam krajowe skarby  złotej jesieni .

Nie tak dawno zbierając ziele krwiściągu lekarskiego zastanowiła mnie bardzo przyjemna cecha jego kłącza – szybka zmiana barwy na żółtą przywodziła na myśl kurkumę – choć w kłączu krwiściągu  nie uświadczymy kurkuminy, to jednak warto zagłębić się w szereg właściwości jakie oferuje nam kłącze właśnie pod kątem wzmocnienia i ochrony układu pokarmowego .

Kłącze krwiściągu lekarskiego prócz zastosowania fitoterapeutycznego w swojej standardowej wersji z powodzeniem można  było by stosować w kuchni – jego dobroczynny wpływ na układ pokarmowy na wielu poziomach mógłbym porównywać do wspomnianej wcześniej kurkumy.

Wewnętrzne krwawienia, nieżyt, nadżerki, owrzodzenia, hemoroidy, zapalenia błon śluzowych, czy sama walka z gronkowcem złocistym  to pole  działania dla krwiściągu .

Krwiściąg lekarski i jego kłącze zbieramy już od września – kiedy bordowe kwiatostany staną się kruche i brunatne, suszymy je tak jak i ziele  w temperaturze do 60 stopni . Największe skupiska tego ziela znajdziemy na pogórzu, na niżu w miejscach świeżych, często koszonych i okresowo wilgotnych łąk z zasobem wapnia w glebie .

Poznając i zakochując się w krwiściągu zajrzyjcie do niego wiosną i latem – młode liście oferują Wam kulinarną fantazję .

„Młode liście mają przyjemny, ostry, ogórkowy zapach i  lekko orzechowy smak i najczęściej używa się  ich do garnirowania potraw, posypywania gotowanych jarzyn ale także do  przyrządzania rozmaicie skomponowanych surówek i sałatek warzywnych, dipów, twarożków, ziołowego masła.

Dodaje się je do gotowania potrawek i zup-kremów, do zielonej sałaty, ozdabia się  nimi kanapki, galaretki i wszelkie dania w zimnym bufecie, całe gałązki niezwykle dekoracyjnie wyglądają w  ponczach, winie i napojach owocowych. Krwiściąg bywa też  używany do aromatyzowania octu. Dobre rezultaty daje łączenie listków krwiściągu z  innymi ziołami – najlepiej estragonem i rozmarynem.”

   Cenne jest również samo ziele kwitnące latem które posiada szereg dobroczynnych właściwości .

   Krwiściąg lekarski niewątpliwie powinien zagościć w naszych domach przez okrągły rok .

Krzysztof Kalemba

Krzysztof : botanik z zacięciem na analizę roślin po najmniejsze szczegóły, wędrowiec o niespokojnej duszy która ciągnie go nieustannie w chaszcze w poszukiwaniu nowego i uskutecznianiu zdobytej wiedzy w praktyce zielarskiej i kosmetycznej - na stałe Włóczykij ze swoim "Skarbcem" w ziołowej przestrzeni .

Back To Top