
Czyściec – białe jadalne korzenie
Czyściec bulwiasty (Stachys affinis) – roślina z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Azji. Obecnie coraz częściej jest uprawiany jako warzywo. Bulwy wyglądają dziwnie, ale są bardzo smaczne, aromatem przypominają słodkawą rzodkiewkę lub kalarepę. Można je zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, kisić. W bulwach obecne są różne oligosacharydy w tym inulina, w związku z tym bardzo intensywne spożycie na surowo może prowadzić do wzdęć.
W Polsce występują dziko inne gatunki czyśćca m.in. czyściec błotny (Stachys palustris), czyściec leśny (Staychys silvatica L.), czy czyściec polny (Stachys arvensis). Czyściec wełnisty o pędach pokrytych biało-szarymi włoskami jest uprawiany jako roślina ozdobna.

Czyściec bulwiasty (po lewej) i czyściec błotny (po prawej) Z Wikipedii na licencji CreativeCommons.
Czyściec błotny rośnie na siedliskach wilgotnych i podmokłych oraz jako chwast roślin okopowych również na glebach bardziej suchych. Lubi dobre nasłonecznienie. Bulwy są znacznie szczuplejsze niż u czyśćca bulwiastego, ale również smaczne, lekko orzechowe. Pojawiają się na jesieni, można je zbierać od września do wiosny.