skip to Main Content
Kwiaty Mniszka – Deserowe.

Kwiaty mniszka – deserowe.

Kwiaty mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale)

Na pewno znasz kwiaty mniszka. Namawiam do wykonania prostej i ślicznej potrawy wielkanocnej – „słońca w cieście”. Wykonanie banalnie proste, wystarczy umoczyć kwiat mniszka w cieście naleśnikowym i usmażyć.

Kwiaty mniszka jadalne są również na surowo, czyli można dodawać do sałatki i twarogu.

Zupa z płatkami mniszka prezentuje się wspaniale.

Są pełne  pyłku kwiatowego, czyli naturalnego białka roślinnego. Można się nimi naprawdę najeść.

Prosty przepis na mniszkową lemoniadę: 10 kwiatów mniszka (bez robaczków) , plaster cytryny, woda, miód do smaku. Składniki umieść w naczyniu, wymieszaj, odstaw na pół godziny. Lemoniada gotowa. Żółty osad widoczny na dnie naczynia to właśnie pyłek kwiatowy.

Jakie są Wasze ulubione przepisy z kwiatami mniszka? Wiele osób robi miód z kwiatów mniszka. A co powiecie na fermentowane kwiatki, mniszkowy ocet i wino? Surowca jest teraz pod dostatkiem, warto poeksperymentować. Kwiaty mniszka to naturalne witaminy i mikroelementy, a także substancje dbające o wątrobę.

przepis na słońca w cieście ze strony http://www.herbiness.com/slonce-i-gwiazdy-w-ciescie/

Back To Top