
Kłosowiec (lofant)
Kłosowiec (Agastache Gronov.), inaczej lofant
To roślina znana pszczelarzom, ponieważ jest wysoce miododajna.
Zakwita przed lipą i dostarcza pożytku pszczołom przez dwa miesiące.
Jest niezwykle aromatyczna. Liście, pączki, łodyżki i kwiatki stanowią cenny surowiec na aromatyczne napary.
Pić można napar przyrządzony wyłącznie z kłosowca lub potraktować go jako aromatyczny dodatek do mniej atrakcyjnych ziół. Można nim aromatyzować ciasta, nalewki i desery. Młode listki i pędy nadają się do sałatek.
Nie trzeba go siać co roku – jest to bylina, czyli roślina wieloletnia.
W ciągu roku można zebrać dwa pokosy. Kłosowiec ścina się na wysokość 20 cm, suszy, a roślina odrasta.
Napary z lofantu wzmacniają organizm. Wspomagają pracę serca, żołądka, układu krwionośnego, oddechowego, wątroby i dróg moczowych.
Ziele jest stosowane w inhalacjach i kąpielach.
Ma także zastosowanie kosmetyczne – wyciąg z kłosowca wygładza zmarszczki i wzmacnia cebulki włosowe.