skip to Main Content
Lubczyk – Dlaczego Warto Mieć I Używać.

Lubczyk – dlaczego warto mieć i używać.

Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) vel maggi

lubczyk

Lubczyk jest to bylina z rodziny selerowatych.
Znany i stosowany od Starożytności jako przyprawa, lek i afrodyzjak
Charakteryzuje się intensywnym aromatem przez jednych uwielbiany innych niepożądany. Lubczyk albo się kocha albo nie toleruje.
Ze względu na jego cenne właściwości odtruwające i oczyszczające organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i ksenobiotyków warto włączyć tę roślinę do codziennego jadłospisu.
Liście można stosować jako przyprawę do zup, sosów, mięs i warzyw.
W ziołolecznictwie stosuje się zwłaszcza korzeń i owoce w chorobach układu moczowego.
Na zimę liście lubczyku można bez strat aromatycznych zamrozić lub przechowywać w słoikach przesypywane solą z dodatkiem oliwy.
Kilka propozycji (masło z lubczykiem, mrożenie) zastosowania i przechowywania znajdziecie na moim blogu Aga Radzi.

lubczyk przetwory

Back To Top