skip to Main Content
Szyszki Olchowe

Szyszki olchowe

Olcha czarna (Alnus glutinosa) zwana inaczej olszą czarną, to drzewo typowe dla podmokłych terenów. Identyfikacja jest banalna, najłatwiej rozpoznać to drzewo po szyszkach: niewielkie, bardzo charakterystyczne. Tradycyjny termin zbioru to marzec, jednak jeśli potrzebujesz szyszek o innej porze roku – częstuj się bez wahania.

Szyszki to surowiec wybitnie ściągający, czyli przydatny przy biegunce, opuchniętych łydkach, powiększonych węzłach limfatycznych, zastoju limfy i nadwadze na tle retencji płynów. Jeśli męczy Cię katar, mokry kaszel i masz wrażenie, że topisz się w płynach ustrojowych – wypróbuj odwar z szyszek olchy.

Związki z szyszek olchowych mają działanie bakteriobójcze, hamują rozwój wirusów. Zastosowane na skórę pomagają w leczeniu trądziku i mieszków włosowych (przy wypadaniu włosów).

Szyszki poddawane są nieustannie badaniom naukowym i w 2012r. wyizolowano z szyszek nowy antyoksydant o nazwie glutinoina. Imponująca lista substancji aktywnych olchy wydłużyła się. Szyszki olchowe zastępują korę olchy w mieszankach ziołowych.

Żródło Fitoterapia H.Różański dawkowanie (pod linkiem dostępne dawki dla dzieci)

Napar: 3 łyżki pąków lub liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Napar korzystnie działa przy obrzękach, kamicy moczowej i żółciowej oraz przy skąpomoczu i stanach zapalnych układu moczowego.

Odwar: 3 łyżki kory lub gałązek zalać 2 szklanki wody; gotować 20 minut; dolewać wyparowaną ilość wody; odstawić na 10 minut; przecedzić. Pić jak napar lub stosować zewnętrznie. Należy dodać, że odwar ten hamuje krwiomocz.

 

Back To Top