skip to Main Content
Bazylia Pospolita I Jej Niepospolite Właściwości.

Bazylia pospolita i jej niepospolite właściwości.

Bazylia pospolita – Ocinum basilicum

bazylia na grzadce

 

Bazylia jest to roślina jednoroczna dorastająca do 50 cm wysokości.

 

Całe ziele charakteryzuje się balsamiczno – żywicznym aromatem. Zarówno na świeżo jak i po wysuszeniu.

 

Amatorzy pomidorów chętnie sięgają po jej aromatyczne listki wraz z czosnkiem i cebulą.

bazylia pomidory

Bazylia komponuje się świetnie nie tylko z pomidorami, jajkami, mięsem, roślinami strączkowymi. Obok majeranku i rozmarynu to jedna z najpopularniejszych przypraw południowej Europy.

 

Aromatyzuje się nią oleje, masła, twarożki, likiery, nalewki i wina oraz octy.

 

Połączenie bazylii z bobem, grochem lub fasolą sprawi, że tak przyprawione potrawy nie będą wywoływały dolegliwości żołądkowych.

 

Jeżeli dodam jeszcze do tego informacje, że bazylia jest stosowana również przez fitoterapeutów ze względu na jej działanie: pobudzające wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego, jelitowego i żółci, ponadto wiatropędne, odkażające, wykrztuśne, przeciwzapalne, napotne, mlekopędne to chyba nie ma już wśród czytelników osoby, która nie będzie miała ochoty na sadzonkę bazylii w swoim ogródku lub na parapecie kuchennym.

Bardzo popularnym daniem z użyciem bazylii jest pesto. Po przepis zapraszam na blog  Aga Radzi

 

 

 

Back To Top