Ogórecznik
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to łatwo rozrastający i rozsiewający się chwast. Urokliwe błękitne kwiaty ogórecznika pojawiają się przez całe lato. Mają delikatny ogórkowy smak. Są wspaniałymi kwiatami dekoracyjnymi i sałatkowymi. Jadalne są również młode listki, używane do sałatek, zup lub sosów. Olej z nasion ogórecznika jest cenionym surowcem kosmetycznym ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega-6. Ogórecznik działa moczopędnie, lekko uspokajająco i bakteriobójczo. Odradzane jest spożywanie dorosłych liści ogórecznika z dwóch powodów: mają drażniące włoski, a alkaloidy osiągają w nich zbyt wysokie stężenie i mogą działać toksycznie na wątrobę. Kwiaty, nawet z ogonkami, wbrew temu, co mówili w telewizji, są bezpieczne.
Kwiaty ogórecznika bosko wyglądają w sałatkach:
Sałatka z cukinią i ogórecznikiem
Listki i kwiaty ogórecznika w zupie w 2. numerze Małopolskiego Apetytu na str 90.