skip to Main Content
Ogórecznik

Ogórecznik

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) to łatwo rozrastający i rozsiewający się chwast. Urokliwe błękitne kwiaty ogórecznika pojawiają się przez całe lato. Mają delikatny ogórkowy smak. Są wspaniałymi kwiatami dekoracyjnymi i sałatkowymi. Jadalne są również młode listki, używane do sałatek, zup lub sosów. Olej z nasion ogórecznika jest cenionym surowcem kosmetycznym ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów omega-6. Ogórecznik działa moczopędnie, lekko uspokajająco i bakteriobójczo. Odradzane jest spożywanie dorosłych liści ogórecznika z dwóch powodów: mają drażniące włoski, a alkaloidy osiągają w nich zbyt wysokie stężenie i mogą działać toksycznie na wątrobę. Kwiaty, nawet z ogonkami, wbrew temu, co mówili w telewizji, są bezpieczne.

Kwiaty ogórecznika bosko wyglądają w sałatkach:

Sałatka z cukinią i ogórecznikiem

Sałatka pełna lata

Letni zachwyt

Kwitnąca sałatka z kurczakiem

Listki i kwiaty ogórecznika w zupie w 2. numerze Małopolskiego Apetytu na str 90.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top