">
Owoce kaliny koralowej mają zastosowanie w kuchni. Nadają się na przetwory, wymagają obróbki termicznej. Owoce kaliny mają właściwości zdrowotne. 1000 roślin

Owoce kaliny koralowej.

Kalina koralowa (Viburnum) jesto to wysoki krzew, preferujący wilgotne stanowiska. Ma charakterystyczny kształt liści, białe kwiaty i owoce – wizytówkę doskonałą. Przyciągają  wzrok kolorem, kuszą intensywną czerwienią, od sierpnia – aż do wiosny przyszłego roku. Owoce kaliny są zdecydowanie jadalne, wymagają obróbki termicznej przed spożyciem (gotować 10 minut). Najlepiej zebrać je po przymrozkach, rwane wcześniej wkładamy do zamrażarki. 

Z kalinowych owoców wykonać można szereg przetworów: soczki, galaretki, powidła. Uwaga – zawierają kwas masłowy o nieprzyjemnym zapachu. Można to zamaskować, stosując przyprawy korzenne, np. cynamon i goździki. Gotowy produkt dobrze spożywać nierozcieńczony (słodzenie herbatki powidłami kalinowymi to zdecydowanie zły pomysł).

Pestki są w kształcie dysków, mają właściwości lecznicze, podobnie jak kora kaliny. 

Przetworzone owoce są bogate w pektyny, antocyjany i flawonoidy.

Owoce kaliny przepis na blogu herbiness

Owoce kaliny właściwości na Łuskiewniku

 

Owoce kaliny koralowej.
3 głosy, średnia: 5.00 (wynik: 99%)