Czarny bez – owoce dla zdrowia.
Owoce dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra) to wartościowy surowiec leczniczy. Ma działanie lekko przeczyszczające, wzmacnia organizm i odtruwa. Stymuluje pracę układu odpornościowego. Owoce działają przeciwgorączkowo, napotnie i moczopędnie.
Zawierają glikozyd – sambunigrynę, którą należy unieszkodliwić przed spożyciem owoców: poddać obróbce termicznej lub ususzyć. W owocach znajdziemy również węglowodany, witaminy z grupy B, wit. C (ponad 50 mg w 100g), karoten i flawonoidy – substancje uszczelniające naczynia krwionośne i tkanki, co zapobiega przeziębieniom i chorobom układu krążenia.
Termin zbioru surowca to koniec sierpnia i wrzesień, a zasuszone owoce można spotkać równiez w październiku. Zbieramy całe kiście owoców, jeśli część jest jeszcze niedojrzałych (zielone, czerwone) to odrzucamy je. Czynności najlepiej wykonywać w rękawiczkach, ponieważ sok owocowy mocno barwi skórę.
czarny bez – źródło informacji H. Różański Fitoterapia