
Czosnek niedźwiedzi, jego właściwości lecznicze i zastosowanie.
Legenda głosi, że niedźwiedzie tuż po przebudzeniu po zimowym śnie szukają czosnku niedźwiedziego. Nic w tym dziwnego, bo to bardzo wartościowa i smaczna roślina. Jest to cenny surowiec zielarski. W Polsce pod ochroną, ale bardzo łatwy w uprawie zarówno z nasion jak i cebulek.
Tak o nim pisze dr Różański: „W całej roślinie znajdują się siarczki i wielosiarczki allilowe, wielosiarczki dwuwinylowe, merkaptan, duże ilości soli mineralnych, witamin, zwłaszcza C, szereg biokatalizatorów, podobnie jak w czosnku uprawnym. Wyciągi z ziela działają wykrztuśnie, moczopędnie, żółciopędnie, napotnie, odkażająco, przeciwmiażdżycowo, odtruwająco; obniżają ciśnienie krwi, regulują przemianę materii, ogólnie wzmacniają.
Wskazania: rekonwalescencja, osłabienie, nieżyty układu oddechowego, kaszel, stany zapalne przewodu pokarmowego, niedostateczne wydzielanie żółci, choroby zakaźne i skórne, zaburzenia przemiany materii, nadciśnienie miażdżyca, przeziębienie, skąpomocz, stany zapalne układu moczowego, zaburzenia trawienia.”
Smakuje wybornie na kanapkach w postaci surowej, jako pesto do makaronu, ugnieciony z masłem i solą do grzanek, jako dodatek do twarożku. Na zimę można czosnek niedźwiedzi ukisić, zmiksować z oliwą lub zamrozić lub ususzyć.
Zbierać tuż przed kwitnieniem.