">
pierwiosnka bezłodygowa

Pierwiosnek bezłodygowy – pyszne jadalne kwiaty

Pierwiosnek bezłodygowy (Primula vulgaris) – inaczej pierwiosnka bezłodygowa to pospolita roślina rosnąca dziko w zachodniej i południowej Europie. W Polsce uprawiany jest w ogrodach i przejściowo dziczejący. 

Cechą charakterystyczną jest brak łodygi, liście i kwiaty wyrastają bezpośrednio z pędu korzeniowego. Pierwiosnek preferuje stanowiska półcieniste i próchniczą lekko wapienną glebę.

Kwiaty pierwiosnka są dość duże, pięciopłatkowe. Mogą być żółte, kremowe, białe lub różowe w zależności od podgatunku. Smakują lekko, słodko, owocowo, dominuje jakby aromat cukierka cytrynowego. Świetnie się komponują z sałatkami, jako dekoracja lekkich dań i deserów. Doskonale nadają się do kandyzowania.

Listki pierwiosnka można gotować lub dusić.

Pierwiosnki bezłodygowe kwitną w kwietniu w gruncie przez około 4 tygodnie, ale u mnie na balkonie nieraz intensywnie wydają kwiaty nawet do sierpnia. Gdy jest ciepła zima, zdarza się, że pierwiosnki zakwitają w grudniu.

Opowieść o pierwiosnkach na blogu Łukasza Łuczaja (klik)

W Polsce występuje w stanie dzikim pierwiosnek lekarski, również w całości jadalny.

Przykładowe przepisy z pierwiosnkiem bezłodygowym:

Płatki czekolady z pierwiosnkami

Sałatka z młodego szpinaku z pierwiosnkami

Risotto brokułowe z pierwiosnkami i ogórecznikiem

Kanapki z pesto i kwiatami
Pozdrawiam
Gosia z Trochę Innej Cukierni

Pierwiosnek bezłodygowy – pyszne jadalne kwiaty
6 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)