skip to Main Content
Rzeżucha łąkowa

Rzeżucha łąkowa

Rzeżucha łąkowa (Cardamine pratensis)

to przedstawiciel rodziny kapustowatych. Występuje na podmokłych łąkach, torfowiskach, przy rowach i nad brzegami wód. Kwitnie na biało lub fioletowo, od kwietnia do czerwca. Jadalne są całe pędy o pikantnym smaku (podobnym do rzeżuchy). Posiekaną można posypywać kanapki, kasze czy zupy, mieszać z twarogiem lub dodawać do ciasta naleśnikowego lub do podpłomyków.
Jest źródłem witaminy C, żelaza i soli mineralnych, w tym łatwoprzyswajalnego jodu. Pomaga m.in. w usuwaniu toksyn z organizmu, obniża poziom cukru we krwi, poprawia trawienie.

 

rzeżucha łąkowa

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top