skip to Main Content
Fuksja

Fuksja

Fuksja (Fuchsia), czyli ułanka, to roślina z rodziny wiesiołkowatych. Po raz pierwszy znaleziono ją na wyspie Hispanioli. Opisana przez mnicha Charlesa Plumiera dostała imię sławiące niemieckiego botanika Leonharta Fuchsa. Obecnie znanych jest ponad 110 gatunków fuksji. Teraz jej imieniem nazywa się kolor. Jaki kolor to fuksja? 🙂

Jej kwiaty są zapylane przez kolibry, zazwyczaj występują w różnych odcieniach różu, fioletu i czerwieni. Delikatnymi płatkami fuksji można dekorować potrawy i barwić desery. Z całych kwiatów można przyrządzić pyszny kwaskowaty syrop. A owoce fuksji to bardzo smaczne słodkie lekko winne jagody, które można jeść na surowo.

Smacznego!
Gosia Trochę Inna Cukiernia

This Post Has 2 Comments
  1. Wspaniała wiadomość. Rozglądamy się za egzotycznymi owocami z biedronki, a pod ręką przekąski prosto z Hispanioli. Gosia, dzięki Tobie wyjadam begonie z miejskich klombów.

Comments are closed.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top