">
kwiaty głogu

Głóg – jadalne kwiaty i liście

Głóg (Crataegus L.) to rozrośnięty krzew lub niezbyt wielkie drzewo, występujące na brzegach lasów, przy łąkach i miedzach. Jadalne i wykorzystywane w ziołolecznictwie są jego owoce, jednak mało kto wie, że równie wartościowe (a czasem nawet bardziej) są jego kwiaty, a liście z powodzeniem można wykorzystać w różnych potrawach: sałatkach, surówkach, jako dodatek do pieczonych lub gotowanych warzyw (tu poleca się buraka) – mają smak lekko podobny do samych owoców. Głogu używa się w leczeniu i profilaktyce niewydolności krążenia, przy niewydolnościach serca, nadciśnieniu i miażdżycy.
Kwiatami głogu można zdobić ciasta i desery, jak również sałatki. Dzisiaj polecamy jednak zrobić napar z kwiatów głogu: kilka garści kwiatów wraz z najbliższymi liśćmi zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 5 minut.
Kwiaty i liście głogu można również suszyć ( w temperaturze nie większej niż 40 stopni), by również po ich przekwitnięciu cieszyć się ich smakiem i właściwościami.
. Jadalne i wykorzystywane w ziołolecznictwie są jego owoce, jednak mało kto wie, że równie wartościowe (a czasem nawet bardziej) są jego kwiaty, a liście z powodzeniem można wykorzystać w różnych potrawach: sałatkach, surówkach, jako dodatek do pieczonych lub gotowanych warzyw (tu poleca się buraka) – mają smak lekko podobny do samych owoców. Głogu używa się w leczeniu i profilaktyce niewydolności krążenia, przy niewydolnościach serca, nadciśnieniu i miażdżycy.
Kwiatami głogu można zdobić ciasta i desery, jak również sałatki. Dzisiaj polecamy jednak zrobić napar z kwiatów głogu: kilka garści kwiatów wraz z najbliższymi liśćmi zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez 5 minut.
Kwiaty i liście głogu można również suszyć ( w temperaturze nie większej niż 40 stopni), by również po ich przekwitnięciu cieszyć się ich smakiem i właściwościami.

 

napar z głogu

Głóg – jadalne kwiaty i liście
1 głos, średnia: 5.00 (wynik: 98%)

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.