">
pieprzyca czyli rzeżucha

Pieprzyca siewna czyli rzeżucha ogrodowa

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), roslina z rodziny kapustowatych (krzyżowych) częściej znana jako rzeżucha ogrodowa, choć nazwa rzeżucha odnosi się do innego rodzaju roślin.

Pieprzyca zawiera w sporych ilościach witaminę CK oraz karotenoidy (prowitamina A), niewielkie ilości witamin z grupy B oraz duże ilości potasu. Nasiona zawierają ponad 20% oleju. Pieprzyca jako roślina kapustowata zawiera znaczne ilości izotiocyjanianów, flawonoidów o silnym działaniu przeciwnowotworowym, najwięcej jest ich w kiełkujących roślinach.

Ponieważ zazwyczaj zjadamy młode siewki, rzadko kiedy oglądamy kwiaty pieprzycy. Są one malutkie, czteropłatkowe, białe lub bladoróżowe zebrane w formie grona. Też można je zjadać.

Pieprzycę tradycyjnie wysiewamy na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie by robić to częściej, zwłaszcza w zimie. Można ją wykorzystać jako dodatek do sałatek, kanapek np.: takich ładnych albo do koktajlu.

Pieprzyca siewna czyli rzeżucha ogrodowa
3 głosy, średnia: 5.00 (wynik: 99%)