
Goździki.
Wielka gwiazda kuchennej szuflady! Przyprawa o ogromnym potencjale leczniczym i w dodatku łatwa w użyciu. Boli Cię gardło? zjedz kilka goździków, ból minie. Nieświeży oddech? 2 goździki i po kłopocie. Dokucza próchnica – goździki poradzą sobie również z tym problemem. To wszystko dzięki zawartości znacznej ilości olejku eterycznego, czyli substancji bakteriobójczej i przeciwbólowej.Jak zjeść goździki? najzwyczajniej, włożyć do buzi i dobrze rozgryźć, na koniec połknąć. Tradycja gryzienia, żucia goździków, sięga czasów Cesarstwa Chińskiego. Przed audiencją u Cesarza każdemu poddanemu podawano goździki, by jego oddech pięknie pachniał, a zarazki z jamy ustnej nie zaszkodziły Cesarzowi.
Goździk – to taka nowa generacja tiktaków – dzienna dawka nie więcej, niż 10szt.