skip to Main Content
Honkenia Piaskowa

Honkenia piaskowa

Honkenia piaskowa to roślinka z rodziny goździkowatych, lubiąca plaże w strefie umiarkowanej i subarktyczne, nie gardzi również Bałtykiem. Można ją spotkać na całym piaszczystym wybrzeżu, choć jej największe skupiska można znaleźć na wyspach Uznam i Wolin.

Zawiera spore ilości witaminy A i C, na dalekiej północy jest stosowana jako warzywo. Można ją kisić, można maczać w serwatce i fermentować na likier, jak to robią na Islandii, albo mieszać z tłuszczem reniferów i dzikimi jagodami, w przepisie na innuickie lody. Za przykładem Duńczyków, można ją po prostu blanszować i używać jako dodatku do dań z owoców morza w drogich restauracjach. Na surowo też można ją jeść, smakuje trochę cierpko, trochę kwaśno, i trochę jak ogórek. Najlepiej przed kwitnieniem, czyli teraz. Kisić jak ogórki właśnie, łyżka soli na litr wody.

honkenia piaskowa

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top