skip to Main Content
Jasnota Biała

Jasnota biała

Jasnota biała, znana również pod nazwami: biała, głucha, martwa pokrzywa, ponieważ kształtem liści właśnie pokrzywę przypomina, jednak nie trzeba się obawiać – jasnota nie parzy. Znajdziemy ją na przydrożach, w rowach i zaroślach, często w towarzystwie pokrzywy. Kwitnie od kwietnia do września. Jej kwiaty są przede wszystkim używane w ziołolecznictwie przy dolegliwościach kobiecych. Jednak zarówno kwiaty, jak i całe pędy są jadalne. Zielone części rośliny mogą być spożywane na surowo w sałatkach i jako składnik np. sosu pesto, mają jednak dość specyficzny, gorzkawy smak (poleca się zjadanie młodych liści o delikatniejszym smaku). W obróbce termicznej część goryczy zanika, dlatego ziele jasnoty można z powodzeniem przyrządzać jak szpinak czy pokrzywę, dodawać do zup, smażonych placków albo tart. Z kwiatów wysysa się słodki nektar lub używa ich do dekorowania sałatek i innych dań.

 

jasnota biała

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top