skip to Main Content
Ślaz Zaniedbany, Dziki

Ślaz zaniedbany, dziki

Ślaz zaniedbany – Malva neglecta, oraz ślaz dziki/leśny (Malva sylvestris) występuje na przydrożach i przychaciach, kwitnie od czerwca do sierpnia. Zaniedbany rośnie na 10-40 cm, a dziki na 30-120 cm, często się płożą i rozgałęziają. Wszystkie części rośliny są jadalne, zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Owoce/nasiona (tzw. boże chlebki) zawierają ok. 21% białka i 15% tłuszczy. Można je zamarynować jak kapary. W trakcie gotowania liście i korzenie wytwarzają śluz, co można wykorzystać w zagęszczaniu zup i sosów. Wywar z korzenia może być używany jako substytut kurzego białka. Śluzowe herbatki ze ślazu stosuje się w ziołolecznictwie przy nieżytach układu oddechowego i pokarmowego. Korzeń z powodzeniem może zastąpić szczoteczkę i pastę do zębów, gdyż zawiera olejki i składniki odpowiednie do higieny jamy ustnej.
Ola domowa10382113_691119780960684_2484342894339648124_o

Ola

Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.

Back To Top