skip to Main Content
Jabłko – Dla Smaku.

Jabłko – dla smaku.

Jabłko (Fructus mali) Owoce jadalne i każdy już o tym wie 

W sierpniu zaczyna się sezon na tzw. „jabłka niejadalne”, dzikie, czyli za kwaśne, cierpkie i mało soczyste. Jabłka lądują na trawniku, kompoście i w brzuchach dzików. Warto zainteresować się tymi jabłkami, bo to znakomite źródło witamin, minerałów, pektyn i flawonoidów – jednym słowem wartościowe jedzenie. Te jabłka niechciane, często niczyje, są wolne od chemikaliów.

Podstawowy pomysł na wykorzystanie mniej smacznych jabłek to domowa produkcja octu winnego. Taki ocet to skarb w kuchni – zawiera ogrom substancji wartościowych dla organizmu, nie poddanych obróbce termicznej. Łyżkę octu dodaj do szklanki wody – uzyskasz napój izotoniczny. Ocet nadaje się do wszelkich domowych marynat i doprawiania potraw.

Mus jabłkowy, chipsy, cydr, keczup…lista pomysłów jest bardzo długa! A ilość niechcianych jabłek ogromna! Rozejrzyj się wokół, nad rzeką, na opuszczonych ogródkach, na leśnej polanie. Wystarczy sięgnąć ręką.

fan page Octomania – dowiesz się więcej o octach

ocet winny u Herbiness

Inez Herbiness

Back To Top