skip to Main Content
Nagietek Lekarski Calendula Officinalis W Kosmetyce

Nagietek lekarski Calendula officinalis w kosmetyce

Nagietek lekarski Calendula officinalis to wdzięczna i łatwa w uprawie roślinka. Bardzo szybko się rozsiewa i nie ma wielkich wymagań glebowych. Jedyne czego potrzebuje w sporej ilości to słońce. Kwitnie bardzo długo bo od czerwca do września, więc mamy dużo czasu na zbiór i jego wykorzystanie.

Surowcem zielarskim i kosmetycznym jest kwiat języczkowaty lub cały koszyczek. W tej wdzięcznej roślinne znajdziemy karotenoidy, flawonoidy, które działają jako antyoksydanty i chronią nas przed wolnymi rodnikami, fitosterole, saponiny, gorycze, kumaryny, olejki lotne, polisacharydy działające immunostymulująco oraz poliacetyleny o działaniu grzybobójczym.

Podstawowe działanie nagietka w zastosowaniu wewnętrznym i zewnętrznym ma charakter przeciwzapalny, antyseptyczny, regenerujący tkanki i odtruwające.

W stosowaniu zewnętrznym w postaci maści, okładów, toników, kremów i masek przyspiesza ziarninowanie i naskórnikowanie oraz bliznowacenie. Idealnie nadaje się zarówno dla skóry trądzikowej ze względu na jego działanie antybakteryjne i grzybobójcze jaki do bardzo suchej, pękającej i łuszczącej. Ponadto nagietek świetnie sprawdza się na odmrożenia, owrzodzenia, stłuczenia i oparzenia.

Co takiego leczniczego i kosmetycznego możemy wyczarować z nagietka:
1. Leczniczą maść idealną do skóry łuszczycowej, z egzemami, owrzodzeniami, na stłuczenia oraz do pękającej, suchej skóry pięt i łokci (osobiście wypróbowane i pozytywnie sprawdzone na sobie i rodzinie)😊. Maść można wykonać na tłuszczach zwierzęcych (łój, smalec), na lanoliny oraz na tłuszczach roślinnych np. Oleju kokosowym. W tym celu macerujemy całe koszyczki nagietka w wybranym oleju ( sposób wykonania w załączonym linku).

2. Interakt na świeżym surowcu zalanym gorącym 40% alkoholem lub nalewkę z ziela świeżego lub suszonego zalane zimnym alkoholem. Oba produkty do stosowania wewnętrznego lub zewnętrznie jako składnik maści czy płynów do płukania ust.

3. Napar idealny do przemywania skóry (składnik toników do twarzy), jako składnik płynów do higieny intymnej i nasiadówek.

4. Ekstrakt glicerynowy czyli zmacerowany kwiat w ringlicerze ( 1:1 gliceryna roślinna i solanka ringera) – super nadaje się do zastosowania jako jeden ze składników żelu lub kremu pod oczy, ponieważ zmniejsza świąd i przemęczenie, świetnie odżywia i regeneruje skórę pod oczami.

Poniżej link do artykułu, w którym pisałam co nieco o nagietku 😊.

Zapraszam do lektury i zbioru nagietka to bardzo cenne kosmetycznie ziółko. Emilia Wysocka-Stankiewicz z Ziołowego Uroczyska

Back To Top