Rukwiel nadmorska
Rukwiel nadmorska (Cakile maritima), pieszczotliwie zwana przeze mnie Musztardą Plażową (duń. strandsenap), to jednoroczna roślinka z rodziny kapustowatych. Można ją spotkać na wszystkich wybrzeżach Europy, rozprzestrzeniła się wokół całego basenu Morza Śródziemnego, została wywleczona nawet do Ameryki Północnej. Lubi sól, lubuje się w wydmach. Nie jest rośliną chronioną, jednak jej siedliska są objęte ochroną programem Natura 2000.
Cała roślina jest jadalna, nabardziej wartościowe są młode pędy, liście i kwiaty. Pojawia się już wiosną, kwitnie od lata do wczesnej jesieni, czasem kilkukrotnie, oberwane rośliny odrastają, dzięki czemu okres jej występowania się wydłuża. W czasach głodu jej suszone korzenie mieliło się i dodawało do ciasta chlebowego. Zielone, niedojrzałe owoce – łuszczyny – można marynować na sposób kaparów. Dojrzałe nasiona zawierają bardzo dużo oleju, który jednak jest szkodliwy, gdyż ma dużą zawartość kwasu erukowego (tak samo ak stare odmiany rzepaku).
Młode liście i kwiaty mają charakterystyczny dla rodziny kapustowatych lekko pikantny smak, można je spożywać zarówno na surowo, jak i lekko podgotowane, podsmażone. Poleca się używanie do dań rybnych, sałatek, jako przyprawa, urozmaicenie kanapek.