skip to Main Content
Zielone Pomidory

Zielone pomidory

Zielone pomidory, czyli niedojrzałe owoce pomidora ogrodowego Lycopersicon esculentum. Najbardziej znane są jako smażone, panierowane plasterki z powieści Fannie Flagg lub filmu Jona Avneta. Są obecnie popularne odmiany pomidorów, które dojrzewają na zielony kolor np.: zielona zebra, jednak one nie budzą tylu emocji jak niedojrzałe pomidory. Mówi się, że zielone pomidory zawierają trującą solaninę, glikoalkaloid obecny w roślinach psiankowatych. Tylko, że to nie jest prawda, bo zielone pomidory nie są trujące! Zielone pomidory nie zawierają solaniny tylko tomatynę! Dokładnie kwestia solaniny i tomatyny opisana jest TUTAJ. (Artykuł jest bardzo długi, ale ciekawy i wyczerpujący temat.)

Niedojrzałe pomidory można zbierać przez całe lato, w miarę formowania się nowych owoców. Na jesieni warto je pozbierać i wykorzystać, bo na grządkach nie zdążą już dojrzeć. Zielone pomidory mają bardzo ciekawy smak i można je przyrządzać na wiele sposobów, a nawet jeść na surowo, podobnie jak liście pomidora.

Zielone pomidory przepisy:

Smażone zielone pomidory bezglutenowe

Konfitura z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Salsa Verde z zielonych pomidorów i miechunki

Gazpacho z zielonych pomidorów i melona

Sałatka grecka Horiatiki z liśćmi pomidora

Smacznego!

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top