">
edible maple seed

Nasiona klonu

Nasiona klonu zwyczajnego (inaczej klon pospolity Acer platanoides) oraz klonu jaworu (Acer pseudoplatanus) są jadalne.

Nasiona jaworu całkiem przyjemnie smakują i właściwie można je zjadać bez żadnej obróbki, poza obraniem z łupinki. Według mnie przypominają smakiem niedojrzałe orzechy laskowe, są ciut kwaśne, lekko gorzkie, dość soczyste i jędrne. Natomiast nasiona klonu zwyczajnego są o wiele bardziej gorzkie niż nasiona jaworów. Dlatego trzeba je przed spożyciem wyługować, nieco podobnie jak się to robi z żołędziami (klik), czyli przez moczenie z alkalicznym popiołem, albo można je też uprażyć.

Dojrzałe jesienne nasiona klonów można jeść na surowo, gotować, piec, suszyć i mielić na mąkę.

Przepis na spaghetti gryczane z nasionami klonu jaworu.

 

Niedojrzałe dwuskrzydłe owoce klonów, czyli tzw. noski, na wiosnę można zamarynować lub ukisić.

Przepis na marynowane noski klonowe

Smacznego :)

Nasiona klonu
8 głosów, średnia: 4.50 (wynik: 90%)