skip to Main Content
Babka Zwyczajna – Dla Smaku.

Babka zwyczajna – dla smaku.

 Babka zwyczajna (Plantago major) – jej nasiona zebrane w walcowatych długich kłosach są bardzo pożywne. Zawierają spore ilości śluzów i białka. Można je gotować lub zmielić i dodawać do wypieków, a nawet spożywac na surowo. Nie zawierają tak dużych ilości śluzów jak babka płesznik, czy babka piaskowa, ale i tak wiążą suche składniki. Dzięki dużej ilości śluzów, działają ochronnie na układ pokarmowy.
Babka zwyczajna ma bardzo praktyczne owocostany, wystarczy złapać u góry i przeciągnąć palcami w dół, by zebrać duże ilości nasion.
Można wykorzystać je do przygotowania krupniku.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top