skip to Main Content
Cis Pospolity – Trujący Przysmak

Cis pospolity – trujący przysmak

Cis pospolity (Taxus baccata) – roślina silnie trująca! Niewysokie drzewo lub krzew iglasty. Wiecznie zielone igły są spłaszczone i raczej miękkie. Ich wierzchnia strona jest ciemniejsza i bardziej błyszcząca niż dolna powierzchnia.

Jedyną jadalną częścią tej rośliny są różowe osnówki wokół twardego trującego nasienia. Są smaczne, słodkawe, lekko żelowe, trochę jak kisiel. Raczej nie nadają się do przetworzenia.

Przy zbiorze trzeba zachować maksimum ostrożności, ponieważ we wszystkich pozostałych tkankach cisu znajdują się śmiertelnie trujące alkaloidy z grupy taksyn. Po spożyciu powodują gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego i silne zaburzenia rytmu serca, łącznie z migotaniem komór. Taksyny stały się prekursorami leków stosowanych w chemioterapii (Paclitaxel i Docetaxel), ponieważ blokują podziały komórkowe zatrzymując kariokinezę na etapie rozdzielania chromosomów. Taksyn nie wolno stosować samodzielnie ze względu na silną toksyczność.

Cis jest rośliną chronioną i to prawie od 600 lat. Zakaz wycinki wprowadził Władysław Jagiełło, jednak wątpliwe są pobudki ekologiczne, a bardziej prawdopodobne antyzbrojeniowe, ponieważ z drewna cisowego, które jest niezmiernie elastyczne i twarde, wykonywano łuki.

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top