">
czeremcha amerykańska ma pyszne owoce , warto zrobić z nich przetwory na zimę. Zbieramy czarne, dojrzałe owoce. Super smaczne na surowo, prosto z drzewa.

Czeremcha amerykańska – owoce.

Czeremcha amerykańska (Prunus serotina)
Co te czereśnie takie małe? – spyta niejedna osoba, na widok czeremchy amerykańskiej, oblepionej owocami. Rzeczywiście, liście i pokrój drzewa podobne – rośliny należą do tej samej rodziny. Czereśnie szczepi się nawet na podkładkach z czeremchy. Tu podobieństwa się kończą, bo owoce czeremchy są 4 razy mniejsze od czereśni, zebrane w grona. W smaku słodkie, przyjemne. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia i rwać trzeba szybko, inaczej powędrują do ptasich brzuszków.
Rwanie czeremchy nie jest kłopotliwe, jeśli znajdziemy stanowisko przeoczone przez ptactwo. Raz, dwa i pełen kosz. Z owoców wykonać można pełen asortyment owocowych przetworów (dżemy, galaretki, sok, syrop), trzeba jednak najpierw usunąć pestkę.
Sok z owoców czeremchy zawiera bardzo dużo rubinowego barwnika, koloryzuje się nim wina i inne produkty spożywcze. Można również zrobić czeremchowe wino i ocet.
smacznego życzy Inez Herbiness

 czeremcha amerykańska -przepis na  czeremchowy ocet  

czeremcha amerykańska ma pyszne owoce , warto zrobić z nich przetwory na zimę. Zbieramy czarne, dojrzałe owoce. Super smaczne na surowo, prosto  z drzewa.

Czeremcha amerykańska – owoce.
0 głosów, średnia: 0.00 (wynik: 0%)