">
czosnaczek

Czosnaczek pospolity

Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata).
Kolejna roślina z rodziny kapustowatych o wyrazistym, pikantnym smaku, podobnym do czosnkowego. Roślina dwuletnia, pojawia się już w marcu, kwitnie od kwietnia do lipca. Wszystkie części rośliny są jadalne. Korzenie mają chrzanowy posmak, czas ich zbioru najlepszy jest przed i po kwitnieniu, wczesną wiosną i jesienią. Młode liście najlepiej zbierać przed kwitnieniem, potem mogą lekko zgorzknieć. Z nasion można zrobić musztardę – angielska nazwa tej roślinki to właśnie Garlic mustard.
Występuje w jasnych lasach i na ich obrzeżach, wzdłuż dróg i ogrodzeń.

Młode liście czosnaczka najlepiej smakują na świeżo, można ich używać zamiast czosnku np. sałatce, w pesto, twarożku, maśle czy oleju smakowym. Dodaje się je również do potraw mięsnych, placków ziemniaczanych, klusek, stosuje przy wypieku chleba.

Obniża cholesterol i lipidy we krwi, działa przeciwcukrzycowo, jest żółciopędny, wspomaga działanie wątroby. Może hamować rozwój grzybów i pasożytów. Stosowany zewnętrznie na trudno gojące się rany.

Zapraszam na bloga przepis na zielony majonez czosnaczkowy.

czosnaczek

młode liście

 

DSC_5823

Czosnaczek pospolity
7 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)


Dzikich roślin poszukuje w Danii, podpatruje kopenhaskich kucharzy. Wędzi dymem z pokrzywy, zalewa octem bratki i stokrotki. Marzy się jej spiżarnia z miejscem na wszystkie słoje i butle, które regularnie wypełnia nowymi mieszankami.