skip to Main Content
Skrzyp Polny – Pędy Zarodnionośne

Skrzyp polny – pędy zarodnionośne

Skrzyp polny (Equisetum arvense) – bardzo pospolita na terenie całego kraju. Nieraz traktowana jako bardzo uciążliwy chwast. Ale to co przede wszystkim promujemy na tej stronie, że nie ma roślin niepotrzebnych. Wiele roślin tradycyjnie traktowanych jako chwasty, są roślinami jadalnymi lub leczniczymi. Więc i z skrzypem zamiast ciągle walczyć – wykorzystajmy go. Ziele jako surowiec leczniczy (klik), a pojawiające się w kwietniu pędy zarodnionośne, jako przekąskę.

Należy wybierać kłosy otwarte, ale nie suche. Koniecznie nie spleśniałe. Jeść po obróbce termicznej, ponieważ skrzyp zawiera enzym tiaminazę, która rozkłada witaminę B1 i należy go inaktywować. Wstępnie należy go obgotować i odlać wywar, co pozwoli zmnijeszyć zawartość alkaloidów (w tym nikotyny).

Przepis na kłosy zarodnionośne jest tutaj (KLIK)

Pozdrawiam
Gosia

Gosia K-D

Autorka książek kulinarnych o roślinach jadalnych: "Pyszne chwasty", "Jadalne kwiaty", "Smakowite drzewa", "Różane przepisy".
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.

Back To Top