">
czarne ziemniaki

Fioletowe ziemniaki truflowe

Fioletowy ziemniak, inaczej ziemniak truflowy, to intensywnie zabarwiona odmiana psianki ziemniaka (Solanum tuberosum). Jak wszystkie ziemniaki pochodzi z Peru, tam częściej jest nazywany czarnym ziemniakiem. We Francji nazywane chińskimi truflami.

Fioletowy kolor zawdzięczają wysokiej zawartości antocyjanów. W smaku przypomina inne ziemniaki, jednak jest nieco bardziej wytrawny. Skórka jest twardsza, bulwy dorastają później i dają znacznie niższy plon. Prawdopodobnie jest to przyczyną jego małej popularności.

Jak podaje angielskojęzyczna Wikipedia, w Europie pierwsze doniesienia o fioletowych ziemniakach pochodzą z XIX wieku z Francji, gdzie opisywane są ziemniaki odmiany Vitelotte. Nazwa pochodzi od kształtu bulw przypominającym (przynajmniej co po niektórym;)) męski członek, a możliwe kolory bulwy obejmowały: biały, żółty, różowy, czerwony i fioletowy. O fioletowych ziemniakach wspomina również Aleksander Dumas (ojciec) znany miłośnik kuchni, który twierdził, że fioletowe ziemniaki są najsmaczniejszą odmianą (tak przy okazji, mnie najbardziej utkwił w pamięci jeden jego przepis, że najlepszy rosół gotuje się z kilku-kilkunastu rodzajów mięsa, koniecznie dorzucając skrzydło kruka). Moim zdaniem niekoniecznie te opisy wskazują na ziemniaki truflowe, raczej bardziej prawdopodobne, że chodzi o odcień skórki jak w np. w Janówce, czy Irdze. Ale to tylko moje wrażenie.

Fioletowe ziemniaki występują w licznych odmianach różniących się kształtem i intensywnością zabarwienia bulw. Miąższ może być cały fioletowy, koncentrycznie lub nierównomiernie wybarwiony.

W Europie występuje jeszcze jedna ciekawa odmiana fioletowych ziemniaków – szetlandzka, która ma fioletową skórkę i jasno-kremowy miąższ z fioletowym pierścieniem, jednak kolor nie utrzymuje się po obróbce cieplnej.

Fioletowe ziemniaki zachowują swoją barwę podczas gotowania, jednak by utrzymać ją w pełni (i nie upaprać garnków) najlepiej gotować je w łupinkach. Ziemniaki truflowe świetnie wyglądają w sałatkach z sosem vinegret, jako chipsy itp.

Nasze propozycje:

Fioletowy chlebek ziemniaczany http://pinkcake.blox.pl/2013/12/Drozdzowy-chlebek-z-ziemniakami-fioletowymi.html

Zupa z fioletowych ziemniaków http://pinkcake.blox.pl/2014/01/Zupa-krem-z-porow-i-fioletowych-ziemniakow.html

Kolorowe ziemniaki jak z ogniska http://nordre-strandvej.blogspot.dk/2012/02/choc-nie-jestem-wielka-fanka-ziemniakow.html

Sałatka z fioletowych ziemniaków http://pinkcake.blox.pl/2015/02/Salatka-z-fioletowych-ziemniakow.html

Fioletowe ziemniaki truflowe
18 głosów, średnia: 5.00 (wynik: 99%)